vineri, 6 ianuarie 2017

Improspatarea si reconditionarea argintariei

Intretinerea obiectelor din argint sau placate cu argint


    Folosirea tacamurilor din argint sau placate cu argint este fara indoiala o placere rafinata de care din ce in ce mai multi oameni se bucura. Pe langa nota eleganta si nobila pe care o dau, aceste tacamuri au si calitati curative, pe care le puteti usor descoperi la o simpla cautare Google. Aici insa ne vom opri doar asupra procesului de improspatare si curatare a obiectelor din argint sau placate cu argint pe care le folosim, sau nu, zilnic. 



   Dupa fiecare folosire obiectele se spala bine cu apa calda si se sterg cu o carpa moale, absorbanta. E recomanadat ca dupa spalare sa se pastreze invelite intr-un material nou din bumbac. Daca incep sa apara "umbre" de patina atunci le puteti freca cu carpa pana devin clare din nou.
   Pentru obiectele pe care nu le-ati folosit mai mult timp si prezinta pete de patina intunecata, situatie mai des intalnita la argintul pastrat expus mai mult timp (chiar si intr-o vitrina inchisa), folositi pentru curatire doar solutii antioxidante pe care le gasiti in comert sau eventual la magazinele din online. Sunt solutii de imbaiere (recomandate pentru piesele mici), paste de lustruit, sau servetele imbibate cu solutie de curatare. Pastele pentru lustruit sunt cele mai populare. Ele se intind cu o carpa pe obiect, se lasa aproximativ 10 minute pana pasta incepe sa se usuce, dupa care, cu aceasi carpa muiata in pasta, se freaca obiectul. Pentru locurile mai greu accesibile cu carpa se poate folosi o periuta, ca si cea de dinti. Dupa curatire se spala bine cu apa cu sapun, apoi se limpezeste, iar la final se usuca obiectul cu carpa absorbanta si se depoziteaza invelit bine strans in material nou din bumbac. Este recomandat ca pentru fiecare solutie pe care urmati sa o folositi, sa cititi si sa urmati cu atentie instructiunile de folosire. 
   Pentru a reda luciul si stralucirea specifica argintului se poate folosi o panza mai dura (in), sau o pasla cu care se freaca obiectul pana ii revine luciul. Sau se pote folosi un polizor cu un disc de pasla si pasta de lustruit care ar face munca mult mai usoara. Dar pentru asta este mai bine sa apelati la ajutor calificat.
    Exista pe piata si dispozitive cu ultrasunete de curatat obiecte mici. Cel folosit de noi a fost eficient la indepartarea mizeriilor depuse in locuri greu accesibile, dar nu a avut rezultat satisfacator la indepartarea patinei. 
   Doar timpul si experienta pot sa va raspunda la intrebarea care dintre aceste solutii este cea mai buna alegere pentru dumneavoastra!
  



   Mai sunt o serie de retete de casa, combinatii de chestii pe care le are oricine prin bucatarie, dar pe care ne rezervam dreptul de a nu le recomanda aici chiar daca unele dau rezultate uneori! (exemple: lamaie, tamarid, fiertura de aluminiu cu bicarbonat sau cu sare etc) 
   
    Va recomandam cu tarie sa NU FOLOSITI NICIODATA la curatirea obiectelor din argint sau placate cu argint a substantelor abrazive, gen cenusa, pasta de dinti, tix, sau alte prafuri sau paste facute sa curate depunerile de prin bucatarie. Aceste solutii abrazive nu fac decat sa zgaraie suprafata argintului, dandu-i un aspect curat dar laptos, pierzand calitatea de "oglinda" si luciu, specifice lui. Pentru obiectele placate cu argint situatia este mai disperata intrucat incet, incet se distruge acoperirea de argint si se ajunge la metalul de dedesubt.



   INDICIU: Daca obiectele din argint pe care le aveti sunt in stare buna, atunci veti observa ca patina de pe ele este de nuanta galbena, aurie, limpede. Daca patina este precum o umbra, sau neagra, atunci sa stiti ca argintul este zgariat si patina este de fapt mizerie care s-a depus intre zgarieturi.
   Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu