joi, 12 ianuarie 2017

Dispozitive pentru ascutitul drept al daltilor si/sau cutitelor de rindea

Dispozitive ajutatoare

     Pentru a ajuta meseriasii si lucratorii casnici care folosesc destul de des cutitele de taiat lemn a daltilor si a rindelelor, producatorii au creat o diversitate de scule si dispozitive pentru a face ascutirea lor un proces usor si precis.
     Aici vom vorbi pentru cei care inca prefera sa-si ascuta cutitele manual, pe suport abraziv sau piatra de ascutit, fie ea lubrefiata pe ulei sau apa. Acest articol a aparut din necesitate si pentru familiarizare, deoarece, atunci cand m-am intalnit prima oara cu aceste scule, in targurile de vechituri, nu am stiut la ce folosesc, si a necesitat cautare si documentare.
     Cel mai utilizat este carutul care aluneca printr-o miscare repetitiva de dus-intors pe piatra si este disponibil, datorita designului cat si a reglarii distantei dintre falci, atat pentru daltile cele mai inguste cat si pentru cutile de rindea cele mai late. De obicei este insotit de un dispozitiv sau de o rigla gradata care ajuta la reglarea unghiului de ascutire. Cateva imagini culese din on-line sunt mai sugestive decat o mie de cuvinte:




Sablonul de reglare a unghiului de ascutire la care fiecare latura a pentagonului are un unghi specific.


   

     Un alt design al dispozitivului unde se observa surubul de reglaj al distantelor dintre falci ceea ce permite folosirea lui atat pentru dalti cat si pentru cutite de rindea. Se poate observa si sablonul  improvizat facut de meserias pentru stabilirea precisa a unghiului de ascutire (25"- 30").






Alte forme pentru aceeasi intrebuintare:






Si dispozitive facute manual, fiecare dupa chipul, necesitatea si inspiratia creatorului:




 


Si la final, o menghina de mana specializata pentru ajutorul la ascutirea lamelor inguste folosite la razuit:



    Mod de folosire: aceste dispozitive se folosesc in special pentru ascutirea primara a cutitelor, sau pentru repararea partii taioase, printr-o miscare repetitiva de dute-vino pe suport abraziv sau pe piatra de ascutit, lubrefiate cu apa sau ulei. Daca, din obisnuinta sau din graba, faceti miscari energice a lamei pe abraziv, asigurativa ca controlati temperatura lamei prin imersie in lichidul de lubrefiere.            Dupa ce partea ascutita devine plana si regulata se poate trece la faza finala de ascutire. Pentru aceasta se foloseste suport abraziv cu cifra mare sau piatra naturala fina (lubrefiata cu apa sau ulei), prin miscari circulare sau in opt. Trebuie sa va asigurati ca lama sta permanent in contact, pe intreaga suprafata a partii de ascutit, cu partea abraziva. In final, pentru a curata bavura de pe cutit faceti cateva miscari circulare cu lama si pe partea opusa, neascutita, dar cu un unghi al lamei cat mai mic.
     Succes!

Surse: www.leevaley.com
           www.woodandshop.com
           google search

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu