vineri, 13 ianuarie 2017

Clestele pentru ceapraz

Ceaprazuirea fierastraielor

    Este operatia de inclinarea alternativa a dintilor fierului de fierastrau pentru a realiza rostul, adica 'cararea', astfel incat fierul fierastraului sa nu ramana blocat in lemn. 
   Cel mai des intalnit ceapraz este cel la care un dinte este inclinat spre stanga iar urmatorul spre dreapta. Atunci cand folositi fierastraului pentru a taia precis la marcaj, pe o mana sau pe alta, atunci ceaprazul se face pe o parte sau pe cealalta. De exemplu, daca doriti sa faceti o taiere precisa, la marcaj, se foloseste o lama de fierastrau cu ceaprazul facut pe interior, adica pe partea unde lemnul taiat se indeparteaza. Pentru asta dintii lamei se inclina doar pe o parte, pe cand pe cealalta parte dintii raman drepti.
   Pentru fierastraiele mari, cu dintii mari, sau joagare, folosite doar pentru taierea lemnului de esenta moale, ceaprazuirea se face 'stanga-dreapta-drept' si se poate inclina doar jumatatea din varf a dintelui. Pentru lemnul de esenta tare ceaprazuirea se face doar 'stanga-dreapta'.




    Daca lama fierastraului este noua, nefolosita, cu dintii drepti, se recomanda sa se ascuta intai si apoi sa se faca ceaprazul, cu inclinarea dintilor pe toata lungimea lor daca dintii sunt mici si fierastraul se foloseste in special la taierea lemnului nou. Daca folositi fierastraul pentru a taia lemn uscat si/sau furnir atunci se poate face si inclinarea dintilor de la jumatate. Daca lama este deja folosita, improspatati intai ceaprazul si apoi faceti ascutirea dintilor. Daca lama este ceaprazuita de la jumatatea dintilor, atunci ascutirea lor duce la deformarea geometriei dintilor. Singurul inconvenient este ca trebuie sa depuneti un efort mai mare la urmatoarea operatie de ascutire.






   Pentru a efectua ceaprazul bunicul folosea un platband taiat putin in adancime, pe care il punea pe dinte si apoi il inclina la stanga sau la dreapta. Operatia era migaloasa si necesita multa atentie si timp. Acum sunt destule dispozitive si clesti care sa faca operatia usoara si precisa.


Scule si modalitati vechi ptr facut ceaprazul

   Avantajele de a folosi clestele de ceapraz sunt multiple, se asigura uniformizarea unghiului de inclinare a dintilor, operatia devine mai rapida si eficienta, se poate controla unghiul de inclinare a dintilor etc.....

    
   







Pietre ascutit

Pietre abrazive pentru ascutit

Articolul este preluat integral de pe http://pietre-ascutit.blogspot.com

     Instrumentele pentru ascutit sunt destinate obtinerii unui tais cat mai aproape de ideal , tais fin si fara bavuri, formand un unghi de ascutire adecvat materialelor de taiat si felului de utilizare al uneltelor respective (unghiul de ascutire este unghiul diedru dintre cele doua plane ce se intersecteaza formand taisul). 
     De mii de ani  oamenii au folosit diverse pietre existente in natura pentru ascutirea armelor si uneltelor. Desigur, unele pietre s-au dovedit mai bune decat altele, dar majoritatea pietrelor din natura sunt inutilizabile pentru ascutit. Pietrele naturale tind sa aiba o granulatie medie spre fina. Este destul  de greu de gasit o piatra naturala foarte abraziva şi cu granulatie grosiera. Din acest punct de vedere, pietrele naturale fine  şi medii vor fi bine complementate de pietrele artificiale grosiere, ieftine si usor de procurat.   
    Din categoria instrumentelor care pot fi si trebuie ascutite cu o piatra de ascutit fac parte foarfecele, coasele, cutitele, aparatele de ras , daltile si rindelele. 
    Pietrele si dispozitivele de ascutit sunt intalnite intr-o gama larga de forme,  dimensiuni  si compozitii. Acestea pot fi plate, pentru a ascuti taisuri plate sau pot avea forme diferite pentru a ascuti taisuri mai complexe cum ar fi cele pentru taisuri curbe sau profilate..                 Acestea pot fi compuse din materiale naturale, de cariera, sau din materiale artificiale.Pietrele au granulatii diferite in functie de tipul de prelucrare pentru care sunt destinate – degrosare, abraziune medie, finisare, super finisare ( lustruire ).Granulatiile materialelor abrazive ce formeaza pietrele abrazive determina tipul de prelucrare pentru care este recomandata. Cu cat granulele sunt mai mari, cu atat piatra este mai grosiera, respectiv , cu cat granulele sunt mai mici, cu atat piatra este mai fina. In general, cu cat este mai  fina granulatia, cu atat este mai dens materialul, lucru ce duce la o finisare mai buna a taisului uneltei. In principiu, granulatia este reprezentata printr-un numar intre 40 şi 15,000.      O valoare sub 1,000 a acestui numar desemneaza o piatră grosiera. O valoare peste 5,000 desemneaza o piatra fina. Pietrele cu granulatie medie se incadreaza in intervalul 1,000 – 5,000. Gresiile mai fine ascut mai incet deoarece indeparteaza  mai putin material. O piatra foarte buna de ascutit va avea o concentratie mare de particule abrazive (> 20%) intr-un liant de duritate mai mica (pentru a se eroda treptat la ascutire si a expune noi particule abrazive), dar nu foarte mica (pentru a nu fi foarte sfaramicioasa piatra in ansamblu).     Pietrele abrazive  naturale sunt mai putin frecvente decat erau cu ceva timp in urma, deoarece cele mai cunoscute cariere naturale au fost de mult epuizate, si nu s-a mai depus nici un efort pentru descoperirea altora noi odata cu ascensiunea concurenta a  prafului de pusca si a chimiei industriale, care au inlaturat importanta militara a barilor de ascutit, si a ascensiunii industriei materialelor abrazive, care a permis producerea in masa a pietrelor artificiale. De exemplu, legendarele mine Honyama, din Kyoto, Japonia au fost inchise din 1967 si nu mai exista in prezent decat o singura mina, in Belgia, de unde inca se mai extrag pietrele belgiene (coticule) de culoare albastra. Acest deficit face ca pretul unei pietre de ascutit naturale de buna calitate sa fie foarte mare.Pietrele naturale de o calitate mai slaba au probleme in ceea ce priveste marimea granulatiei pe care acestea o contin, continutul de particule abrazive scazut ducand la o ascutire mai lenta , la o inconsistenta in duritate, la implicarea unor particule straine mari din materialul altei pietre, la  crapaturi si alte astfel de imperfectiuni naturale. 
     Pietrele moderne, realizate prin procedee industriale - pietrele sintetice - au in general aceeasi calitate pe care o au pietrele naturale si sunt deseori considerate superioare din punct de vedere al performantei de ascutire, datorita constantei dimensionale a particulelor si constantei in calitate a materialelor, permitand producerea in mod repetat de sarje de pietre cu aceleasi proprietati. De exemplu, proportia de  particule abrazive si liant, poate fi controlatq pentru a face piatra sa taie mai rapid sau mai incet, in functie de destinatia pietrei. 
     Pietrele naturale sunt de asemenea deseori apreciate pentru frumusetea lor naturala si pentru faptul ca se gasesc foarte rar, capatand valoare ca obiecte pentru colectionari. Mai mult decat atat, fiecare piatra naturala este diferita si sunt rare pietrele naturale care contin particule abrazive care sa aiba numerele de granulatii care sunt intalnite acum in pietrele de ascutit  artificiale – se stie ca unele pietre de apa japoneze pot ajunge la granulatii mai mari de  5000, 7500, sau chiar 12000 . Cel mai scump model de piatra abraziva naturala este piatra Shapton cu o granulatie de 30,000 (desi particule abrazive de diamant cu o granulatie de cateva sute de mii, exista in mod normal ca suspensie sau pudra uscata).    
     Pietrele abrazive sintetice sunt realizate prin sinterizarea pulberilor metalice, ceramicii si argilei,chiar sub punctul lor de topire. Japonezii foloseau in mod traditional pietrele de ascutit imbibate cu apa ( utilizarea uleiului pe o piatra de apa ii reduce acesteia eficienta). Ei au folosit aceasta metoda timp de multe sute de ani, si asa au aparut in mod natural primele pietre.    
    Geologia Japoniei a oferit un tip de piatra care este compusa din particule fine de silicat cu o baza de argila. Aceasta este oarecum mai fina decat novaculite. Pietrele japoneze sunt de asemenea de origine sedimentara. Cele mai cunoscute sunt in mod obisnuit obtinute din carierele din  districtul Narutaki,  la nord de Kyoto.      
     Ascutitul uneltelor se face in general cu diferite tipuri de pietre de ascutit. Pietrele de ascutit sunt disponibile sub forma de gresii grosiere sau de  calitate superioara si pot fi descrise ca fiind  grosiere sau fine. Arkansas, SUA este o sursa traditionala pentru pietrele de honuit, care sunt folosite cu apa sau ulei de honuit. India este o alta sursa pentru aceste pietre.Barile abrazive din ceramica fina sunt de asemenea  folosite datorita stabilitatii dimensionale. Pietrele de apa japoneze ( atat cele artificiale cat si cele naturale ) sunt disponibile intr-o gama larga de granualtii. Inainte de a fi folosite, sunt imbibate cu apa. Amestecul de apa si material abraziv indepartat de pe piatra in timpul operatiunii de ascutire, formeaza o pasta, care ajuta la lustruirea lamei. Exista pietre moi, cu care se freaca in prealabil pietrele de ascutit fine, pentru a forma o pasta de super finisare la suprafata pietrelor.Aceste pietre moi, sunt mai scumpe decat pietrele de slefuit.     
     Sunt de asemenea disponibile barile placile sau corpurile abrazive acoperite acoperite cu un strat de dimant, cu un suport metalic sau din plastic. Ascutirea uneltelor cu pietre diamantate poate fi o procedura prin care se poate economisi mult timp in procesul de ascutire. Diamantul este cea mai dura substanta cunoscuta de om, care poate fi gasita in mod natural si astfe poate fi folosit pentru a ascuti aproape orice material. Pietrele de ascutit diamantate sunt o unealta excelenta pentru aplatizarea  pietrelor de apa. Folositi o piatra diamantata grosiera si desenati cu un creion cruciulite pe suprafata pietrei de apa pentru a decide  cand sa terminate  procesul de ascutire.
      Intr-o  piatra de diamant este de preferat  diamantele monocristaline in schimbul  diamantelor policristaline. Ele sunt aproape de doua ori mai scumpe, dar dureaza mult mai mult.
      La concurenta cu pietrele naturale, exista si pietre artificiale, ceramice, pentru finisare si super finisare. Pietrele ceramice au o durata de viata mai lunga decat pietrele naturale, sunt mai usor de producrat si se pot folosi atat uscate cat si umede.
      Pasionatii de cutite  folosesc din ce in ce mai des pietrele diamantate pentru degrosare si prelucrare medie si pietrele ceramice pentru finisare si superfinisare datorita multiplelor avantaje ce le prezinta acestea. Traditionalistii, prefera din motive legate de traditie sau obisnuita personala utilizarea pietrelor de apa sau de ulei, atat artificiale cat si naturale.

joi, 12 ianuarie 2017

Dispozitive pentru ascutitul drept al daltilor si/sau cutitelor de rindea

Dispozitive ajutatoare

     Pentru a ajuta meseriasii si lucratorii casnici care folosesc destul de des cutitele de taiat lemn a daltilor si a rindelelor, producatorii au creat o diversitate de scule si dispozitive pentru a face ascutirea lor un proces usor si precis.
     Aici vom vorbi pentru cei care inca prefera sa-si ascuta cutitele manual, pe suport abraziv sau piatra de ascutit, fie ea lubrefiata pe ulei sau apa. Acest articol a aparut din necesitate si pentru familiarizare, deoarece, atunci cand m-am intalnit prima oara cu aceste scule, in targurile de vechituri, nu am stiut la ce folosesc, si a necesitat cautare si documentare.
     Cel mai utilizat este carutul care aluneca printr-o miscare repetitiva de dus-intors pe piatra si este disponibil, datorita designului cat si a reglarii distantei dintre falci, atat pentru daltile cele mai inguste cat si pentru cutile de rindea cele mai late. De obicei este insotit de un dispozitiv sau de o rigla gradata care ajuta la reglarea unghiului de ascutire. Cateva imagini culese din on-line sunt mai sugestive decat o mie de cuvinte:




Sablonul de reglare a unghiului de ascutire la care fiecare latura a pentagonului are un unghi specific.


   

     Un alt design al dispozitivului unde se observa surubul de reglaj al distantelor dintre falci ceea ce permite folosirea lui atat pentru dalti cat si pentru cutite de rindea. Se poate observa si sablonul  improvizat facut de meserias pentru stabilirea precisa a unghiului de ascutire (25"- 30").






Alte forme pentru aceeasi intrebuintare:






Si dispozitive facute manual, fiecare dupa chipul, necesitatea si inspiratia creatorului:




 


Si la final, o menghina de mana specializata pentru ajutorul la ascutirea lamelor inguste folosite la razuit:



    Mod de folosire: aceste dispozitive se folosesc in special pentru ascutirea primara a cutitelor, sau pentru repararea partii taioase, printr-o miscare repetitiva de dute-vino pe suport abraziv sau pe piatra de ascutit, lubrefiate cu apa sau ulei. Daca, din obisnuinta sau din graba, faceti miscari energice a lamei pe abraziv, asigurativa ca controlati temperatura lamei prin imersie in lichidul de lubrefiere.            Dupa ce partea ascutita devine plana si regulata se poate trece la faza finala de ascutire. Pentru aceasta se foloseste suport abraziv cu cifra mare sau piatra naturala fina (lubrefiata cu apa sau ulei), prin miscari circulare sau in opt. Trebuie sa va asigurati ca lama sta permanent in contact, pe intreaga suprafata a partii de ascutit, cu partea abraziva. In final, pentru a curata bavura de pe cutit faceti cateva miscari circulare cu lama si pe partea opusa, neascutita, dar cu un unghi al lamei cat mai mic.
     Succes!

Surse: www.leevaley.com
           www.woodandshop.com
           google search

vineri, 6 ianuarie 2017

Improspatarea si reconditionarea argintariei

Intretinerea obiectelor din argint sau placate cu argint


    Folosirea tacamurilor din argint sau placate cu argint este fara indoiala o placere rafinata de care din ce in ce mai multi oameni se bucura. Pe langa nota eleganta si nobila pe care o dau, aceste tacamuri au si calitati curative, pe care le puteti usor descoperi la o simpla cautare Google. Aici insa ne vom opri doar asupra procesului de improspatare si curatare a obiectelor din argint sau placate cu argint pe care le folosim, sau nu, zilnic. 



   Dupa fiecare folosire obiectele se spala bine cu apa calda si se sterg cu o carpa moale, absorbanta. E recomanadat ca dupa spalare sa se pastreze invelite intr-un material nou din bumbac. Daca incep sa apara "umbre" de patina atunci le puteti freca cu carpa pana devin clare din nou.
   Pentru obiectele pe care nu le-ati folosit mai mult timp si prezinta pete de patina intunecata, situatie mai des intalnita la argintul pastrat expus mai mult timp (chiar si intr-o vitrina inchisa), folositi pentru curatire doar solutii antioxidante pe care le gasiti in comert sau eventual la magazinele din online. Sunt solutii de imbaiere (recomandate pentru piesele mici), paste de lustruit, sau servetele imbibate cu solutie de curatare. Pastele pentru lustruit sunt cele mai populare. Ele se intind cu o carpa pe obiect, se lasa aproximativ 10 minute pana pasta incepe sa se usuce, dupa care, cu aceasi carpa muiata in pasta, se freaca obiectul. Pentru locurile mai greu accesibile cu carpa se poate folosi o periuta, ca si cea de dinti. Dupa curatire se spala bine cu apa cu sapun, apoi se limpezeste, iar la final se usuca obiectul cu carpa absorbanta si se depoziteaza invelit bine strans in material nou din bumbac. Este recomandat ca pentru fiecare solutie pe care urmati sa o folositi, sa cititi si sa urmati cu atentie instructiunile de folosire. 
   Pentru a reda luciul si stralucirea specifica argintului se poate folosi o panza mai dura (in), sau o pasla cu care se freaca obiectul pana ii revine luciul. Sau se pote folosi un polizor cu un disc de pasla si pasta de lustruit care ar face munca mult mai usoara. Dar pentru asta este mai bine sa apelati la ajutor calificat.
    Exista pe piata si dispozitive cu ultrasunete de curatat obiecte mici. Cel folosit de noi a fost eficient la indepartarea mizeriilor depuse in locuri greu accesibile, dar nu a avut rezultat satisfacator la indepartarea patinei. 
   Doar timpul si experienta pot sa va raspunda la intrebarea care dintre aceste solutii este cea mai buna alegere pentru dumneavoastra!
  



   Mai sunt o serie de retete de casa, combinatii de chestii pe care le are oricine prin bucatarie, dar pe care ne rezervam dreptul de a nu le recomanda aici chiar daca unele dau rezultate uneori! (exemple: lamaie, tamarid, fiertura de aluminiu cu bicarbonat sau cu sare etc) 
   
    Va recomandam cu tarie sa NU FOLOSITI NICIODATA la curatirea obiectelor din argint sau placate cu argint a substantelor abrazive, gen cenusa, pasta de dinti, tix, sau alte prafuri sau paste facute sa curate depunerile de prin bucatarie. Aceste solutii abrazive nu fac decat sa zgaraie suprafata argintului, dandu-i un aspect curat dar laptos, pierzand calitatea de "oglinda" si luciu, specifice lui. Pentru obiectele placate cu argint situatia este mai disperata intrucat incet, incet se distruge acoperirea de argint si se ajunge la metalul de dedesubt.



   INDICIU: Daca obiectele din argint pe care le aveti sunt in stare buna, atunci veti observa ca patina de pe ele este de nuanta galbena, aurie, limpede. Daca patina este precum o umbra, sau neagra, atunci sa stiti ca argintul este zgariat si patina este de fapt mizerie care s-a depus intre zgarieturi.
   Succes!